Hoe laat je je kitten stoppen met bijten? Tips voor een speelse en gelukkige kat!
Deze week sprak ik met een katteneigenaar die worstelde met het bijtgedrag van haar 9 maanden oude kitten. Het kleine katje beet regelmatig in handen en viel aan op enkels en voeten, wat haar deed afvragen of dit gedrag misschien simpelweg bij het karakter van de kat hoorde. Want deze kitten deed dit ook al bij de vorige eigenaren.
Het is iets dat ik vaker hoor,
mensen die zichzelf misschien beschermen tegen het gevoel van “schuld” door te denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Maar laten we niet focussen op goed of fout handelen; het draait erom te begrijpen wat je kat probeert te communiceren met haar gedrag.
Deze kitten was de belichaming van gezelligheid,
direct op schoot springend zodra iemand plaatsnam op de bank. Of het nu familieleden waren of bezoek, het maakte de kitten niet uit, zolang ze maar kon knuffelen. Als je haar begon te aaien, rolde ze rond zoals een speelse kitten dat doet, inclusief het gebruik van haar schattige tandjes. Eerst zachtjes, maar al snel beet ze wat harder.
Bovendien verstopte ze zich regelmatig achter deurposten en kasten,
klaar om “aan te vallen” op voeten en enkels. Een situatie die behoorlijk schrikken kan zijn als je er niet op voorbereid bent – vooral als je ’s ochtends in je ochtendjas naar beneden komt en ineens nagels in je blote benen voelt.
Waarom bijt je kitten?
Dit gedrag komt vaak voor bij kittens die zonder speelkameraadjes opgroeien. Als je ooit hebt gezien hoe kittens samen spelen, weet je dat het er ruw aan toe kan gaan. Het is normaal en gezond voor hun ontwikkeling. Spelende kittens leren van elkaar wat acceptabel gedrag is door directe feedback van hun nestgenoten.
Hoe stop je bijtgedrag bij kitten?
Gebruik nooit je handen tijdens het spelen. Altijd een speeltje, touwtje of hengeltje tussen jouw handen en de kitten. Als ze toch bijt, houd dan je hand stil. Zo laat je haar weten dat het spel stopt. Zet haar rustig op de grond als ze terugkomt om door te gaan, maar nooit in het nekvel pakken!
Kittens dagen elkaar uit door op elkaar te springen,
maar het wordt een probleem als het jouw voeten zijn die ze uitkiezen als speelgoed. Ook nu: Sta stil! Een “dode” prooi is niet interessant. Als je kitten klaar zit voor de sprong, wacht gewoon en probeer haar eventueel met een hengeltje of touwtje af te leiden.
Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je kitten zich niet verveelt.
Verveling is de grootste oorzaak van bijt- en krabgedrag. Speel daarom regelmatig met haar. Kittens onderling doen niets anders dan achter elkaar aan rennen en spelen. Verveling kan gemakkelijk worden verholpen door meerdere keren per dag met je kitten te spelen totdat ze echt moe is.
Belangrijk is om je kitten nooit te straffen voor haar natuurlijke speelgedrag.
Spelen is een fundamenteel aspect van haar karakter, en het is aan jou om ervoor te zorgen dat je kitten op een gezonde manier kan spelen. Stoppen met spelen is de meest effectieve “straf” wanneer je kitten bijt, op voorwaarde dat je op andere momenten veel tijd besteedt aan spelen met je kitten.
Deze katten tips voortaan in je mailbox?
Meld je dan hieronder aan en ontvang ze direct in je mailbox.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!