Wat zou jij doen als je bang bent en iemand probeert je te grijpen?

‘We krijgen haar anders niet in het reismandje’, vertelden de eigenaren mij toen ik hen vroeg waarom ze hun kat in haar nekvel beetpakten. Ja, in het begin liep Lilly zonder problemen de reismand in, maar na een aantal bezoeken aan de dierenarts lukte dit niet meer. Een kennis wees hen op een filmpje hoe je snel je kat in de reismand krijgt: als je de kat in haar nekvel pakt, kun je haar heel gemakkelijk van de bovenkant in een gekanteld reismandje kan laten zakken. Deurtje snel dicht en klaar is Kees. Sindsdien doen ze het zo. Lilly vindt het nog steeds niet leuk. Zij kruipt weg in een hoek van de kamer. Maar laat zich wel vangen en zonder al te veel tegenwerking in de kooi stoppen.

Hoe pak je een kat?

Vroeger werd er inderdaad gezegd dat een kat in haar nekvel vastpakken een goede manier was om je beestje vast te houden. Het lijkt immers op de manier waarop een moederpoes haar kittens vast houdt dus dan kan het vast geen kwaad, toch? Helaas dit is niet waar! Wanneer de moederpoes haar jong in de nek beet pakt, lokt dit een reflex uit waardoor de kitten onbeweeglijk blijft hangen. Dit mechanisme werkt enkel in de eerste weken van hun leven. Moederpoes voelt precies aan hoeveel druk zij kan zetten op het het nekvel van haar jong. Je hebt vast wel eens een muis “cadeau” gekregen van je kat die er nog punt gaaf uitzag zonder één enkel schrammetje. Zo voorzichtig gaat moederpoes ook om met haar kroost.

Pak je kat nooit bij haar nekvel

Dat is wel anders als jij haar met die grote ‘grijpklauwen’ van jou in haar nek pakt. Hoewel je haar achterlijf mogelijk nog wel ondersteunt, doet je haar echt pijn. Mentaal zorgt het ervoor dat je kat angstig en gestresst wordt, weet ik vanuit mijn kennis als gedragsbioloog. In de natuur bijt de kater tijdens het paren namelijk met zijn tanden in het nekvel van de poes. Dit doet hij onder andere uit zelfverdediging omdat de penetratie met zijn stekelige penis pijnlijk kan zijn waardoor de poes hem zal willen aanvallen. En verder niet onbelangrijk de kat is naast roofdier ook een prooidier. Net zoals je misschien wel eens een jagende tijger of leeuw op National Geographic zijn prooi in de nek hebt zien ‘vliegen’, zo zullen honden of grote roofvogels die de kat proberen te grijpen haar vaak ook in het nekvel beetpakken. Daar zou jij ook van schrikken toch?

Geen wonder dat ze dan agressief wordt

Stop dus met je kat in haar nekvel beetpakken. Het enige wat je hiermee bereikt is dat je huisdier angstig en gespannen raakt. Dat is niet echt goed voor jullie onderlinge band. Waarschijnlijk gaat je beestje zich steeds vaker verstoppen wanneer ze je ziet. Mogelijk met uiteindelijk agressie tot gevolg. Wat zou jij doen als je bang bent en iemand probeert je opeens vast te grijpen? Inderdaad om je heen slaan en schoppen: agressie dus!

Hoe krijg je je kat wel in de reismand?

Nu ben je zeker benieuwd hoe je je kat dan wel in de reismand krijgt. Zoals ik ook tegen de eigenaren van Lilly zei is het om te beginnen belangrijk dat je kat de reismand als een veilig vertrouwd plekje ziet. Dit doe je niet door je reismand ergens op te bergen op zolder of in de schuur, maar gewoon in de woonkamer te laten staan. Haal die reismand dus maar snel tevoorschijn. Die tip is stap 1 van het stappenplan om je kat goed in haar reismand te krijgen. Het complete stappenplan stuur ik je toe als je mij een reply stuurt op deze email. 

Natuurlijk wil je dan ook weten hoe je jouw kat voor een ritje naar de dierenarts dan rustig in die reismand krijgt. Meldt je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per email voor een gelukkige kat. Je ontvangt dan direct het stappenplan hoe je jouw kat zonder stress in haar reismand krijgt.

Ja, ik lees graag de tips over het reismandje en ontvang tweewekelijks de nieuwsbrief: