Kattenbakblunders: Vermijd deze veelvoorkomende fouten
Onzindelijkheid is een van de belangrijkste redenen waarom katten uiteindelijk in het asiel belanden. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Als je ooit een onzindelijk kat hebt gehad, of iemand in je omgeving, dan weet je hoe vervelende de geur van kattenurine in huis kan zijn. Het is jouw verantwoordelijkheid om tot op de bodem uit te zoeken waarom jouw kat dit doet, voordat je een drastische beslissing neemt. Is de kattenbak van jouw kat echt optimaal? In deze blog bespreek ik de 6 meest voorkomende fouten rondom de kattenbak.
Als medische problemen zijn uitgesloten, kunnen fouten rondom de kattenbak de reden zijn
dat je kat op zoek gaat naar andere plaatsen om haar behoeften te doen. Het is enorm frustrerend als je regelmatig plasjes in je huis vindt. Dit kan ook voor serieuze spanningen zorgen binnen het gezin en in de relatie met je kat. Maar besef dat je kat dit niet doet om jou te pesten. In de meeste gevallen is er een onderliggende reden waarom je kat buiten de kattenbak plast of poept, en het is aan jou om erachter te komen wat dit is.
Wat moet je doen als je kat opeens begint te plassen in huis?
Ga altijd eerst naar de dierenarts, want een urineweginfectie, een te snel werkende schildklier, nierproblemen of diabetes kunnen de oorzaak zijn van onzindelijkheid. Als je kat verder helemaal gezond is, kunnen stress of problemen rondom de kattenbak ervoor zorgen dat je kat elders in huis haar behoeften gaat doen. In deze blog ga ik dieper in op de kattenbak.
Wat zijn dan de 6 meest voorkomende fouten rondom de kattenbak?
- Onvoldoende kattenbakken
Je moet voor elke kat in huis minimaal 1 kattenbak hebben, plus 1 extra. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Dus als je één kat in huis hebt, heb je twee kattenbakken nodig. Om twee katten tevreden te stellen, moet je minimaal 3 kattenbakken in huis plaatsen. Hierdoor heeft je kat de keuze welke bak ze wil gebruiken en is er altijd één kattenbak beschikbaar wanneer zij haar behoeften wil doen.Plaats de bakken wel op 3 verschillende locaties in huis. Als je twee bakken naast elkaar plaatst, ziet je kat dit als één locatie, waardoor de voordelen van meerdere kattenbakken teniet worden gedaan.
- De verkeerde kattenbakvulling
Katten hebben duidelijke voorkeuren als het gaat om de vulling van hun kattenbak. Vermijd daarom geparfumeerde kattenbakvulling, omdat deze geur vaak te sterk en afschrikwekkend kan zijn voor je kat. Probeer vervolgens verschillende soorten kattenbakvulling uit, met verschillende korrelgroottes en materialen, om te zien wat je kat het prettigst vindt. De meeste katten hebben een voorkeur voor een fijne korrel die lijkt op zand.Zorg ervoor dat je 100% natuurlijke kattenbakvulling in huis haalt, zonder chemische toevoegingen. Geurabsorberende kristallen en vergelijkbare synthetische materialen kunnen ademhalingsproblemen of huidontstekingen veroorzaken.
Hoe weet je of je kat tevreden is met de kattenbakvulling? Als ze er direct inspringt en uitvoerig graaft om haar behoeften goed te bedekken, zit het waarschijnlijk wel goed. Als je kat voorzichtig naar binnen stapt, op de randen probeert te steunen of snel naar buiten springt, geeft ze misschien de voorkeur aan een andere vulling. In een onderzoek waarin kleikorrels, silicakorrels en houtpellets met elkaar werden vergeleken, waren de kleikorrels duidelijk favoriet.
- Onvoldoende schoonmaken
Het is belangrijk dat je de kattenbak minimaal 1 keer per dag leegschept, bij voorkeur zelfs twee keer per dag of na elk gebruik. Daarnaast maak je de kattenbak om de week helemaal schoon.Gooi de gebruikte vulling weg en maak de bak schoon met warm water en een geurvrije, natuurlijke zeep. Vul de bak daarna uiteraard weer met een verse laag kattenbakvulling. Omdat plastic geur vasthoudt en er na verloop van tijd krassen op de bodem komen, is het verstandig om de bak zelf na één of twee jaar te vervangen.
- De kattenbak staat op de verkeerde plek
De kattenbak moet op een plek staan waar je kat vaak komt en waar ze zich veilig voelt. Hoewel je misschien de neiging hebt om de bak naar de meest afgelegen hoek van de zolder of de bijkeuken te verplaatsen, moet deze op een plek staan waar je kat gemakkelijk bij kan.Dit betekent dat je op elke verdieping van je huis een kattenbak moet plaatsen. Kies een rustige plek, waar je kat haar behoefte kan doen zonder gestoord te worden door kinderen, andere huisdieren, onverwachte bezoekers of harde geluiden (zoals een wasmachine die begint te centrifugeren).
- De kattenbak zelf is niet geschikt
Net zoals je kat een voorkeur heeft voor een specifieke soort kattenbakvulling, heeft ze ook haar eigen voorkeuren als het gaat om de bak zelf. Ook hier geldt dat je verschillende soorten kattenbakken moet uitproberen. Denk aan bakken met of zonder deksel, en aan verschillende groottes.Mijn ervaring is dat katten de voorkeur geven aan een ruime kattenbak met een hoge rand. Dit hoeft dus niet per se een standaard kattenbak te zijn, maar kan ook een grote opbergbox of een afgesloten wasmand zijn. Wil je weten wat jouw kat fijn vindt? De enige manier om hierachter te komen, is door verschillende opties aan te bieden en te kijken of ze een voorkeur heeft voor een bepaalde bak.
- De hoeveelheid kattenbakvulling
De hoeveelheid vulling in de bak kan ook een reden zijn waarom je kat de bak niet fijn vindt. Vaak zie ik dat er veel te weinig vulling in de bak zit. Katten begraven hun behoefte en dat lukt niet in een laagje van slechts 2 cm. Ook hier geldt dat je moet experimenteren om te ontdekken wat je kat prettig vindt. Begin met een laag van 10 cm en kijk hoe je kat hierop reageert. Sommige langharige katten vinden iets minder vulling misschien prettiger omdat het anders in hun vacht blijft hangen, terwijl andere katten misschien juist meer vulling willen.Vermijd het gebruik van kattenbakzakken, omdat de nagels van je kat hierin kunnen blijven hangen, wat kan leiden tot een aversie tegen de bak.
Als je al deze zes punten hebt verbeterd en je kat doet het nog steeds buiten de bak,
dan kan stress een rol spelen. Uit een onderzoek begin dit jaar blijkt dat de cortisolwaarden (stresshormoon) significant hoger zijn bij binnenkatten die buiten de bak hun behoefte doen.
Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen om de problemen rondom de kattenbak aan te pakken
en je kat te helpen weer gebruik te maken van haar kattenbak. Onthoud dat elke kat uniek is, dus het kan wat tijd en experimenteren vergen om de ideale kattenbakopstelling voor jouw kat te vinden. Ik ben er voor jou om je te ondersteunen in deze uitdaging. Als je nog meer hulp nodig hebt of vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Samen kunnen we werken aan een oplossing die past bij de behoeften van jou en je kat.
Deze katten tips voortaan in je mailbox?
Meld je dan hieronder aan en ontvang ze direct in je mailbox.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!