Jaarlijks vaccineren van je kat…. nuttig of schadelijk?
In deze blog wil ik graag een interessant onderwerp met je bespreken dat vaak voor discussie zorgt: het jaarlijks vaccineren van je kat. Onlangs kreeg ik een vraag van een klant die een kaartje op de mat vond met de boodschap: “Post voor Minoes”. Het was de jaarlijkse herinnering dat het weer tijd was voor een gezondheidscheck en de vaccinaties. Mijn klant vroeg zich af of dit eigenlijk wel nodig is en vroeg naar mijn mening hierover.
Het vaccineren van huisdieren is altijd een veelbesproken onderwerp,
met soms felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Dus wat is nu eigenlijk de beste keuze als baasje? Uiteindelijk is dit een heel persoonlijke beslissing, maar ik wil graag mijn mening met jullie delen.
Als we puur naar de feiten kijken,
kunnen we zeggen dat vaccins er niet voor zorgen dat je kat gezonder wordt. Ze dragen echter wel bij aan de bescherming tegen ziektes en hebben ook bepaalde bijwerkingen. Vaccinaties werken door het opbouwen van immuniteit in de grote meerderheid van de gevaccineerde katten. Als een groot deel van de populatie niet meer wordt gevaccineerd, kunnen gevaarlijke ziektes, waar we momenteel weinig problemen mee ervaren, weer terugkomen.
Maar dit betekent niet dat je gedachteloos jaarlijks of om de paar jaar een prik moet laten zetten.
Vaccins vormen namelijk een belasting voor het lichaam van je kat. Ze bevatten verschillende hulpstoffen om de houdbaarheid te verlengen en het lichaam aan te zetten tot de aanmaak van antistoffen.
Veelvoorkomende bijwerkingen van vaccinaties zijn
onder andere zwelling op de injectieplaats, koorts, zich niet lekker voelen, misselijkheid, diarree, verstoring van het immuunsysteem en overgevoeligheid. Bovendien worden chronische ziekten in verband gebracht met vaccinaties, zoals huid- en oorallergieën, voedselallergieën, PDS, astma, een te snelwerkende schildklier en zelfs kwaadaardige tumoren op de plaats van injectie.
Wat mij altijd verbaasd heeft, is dat we onze huisdieren jaarlijks vaccineren,
terwijl we dat voor onszelf helemaal niet doen. Als kind krijgen we een aantal vaccinaties, sommige met boosters, maar daarna is het klaar. Terwijl we onze huisdieren hun hele leven blijven vaccineren. Best vreemd, toch?
Heeft je dierenarts ooit gevraagd of je huisdier fit was op het moment van vaccineren?
Behalve een korte medische check-up is mij nog nooit gevraagd of mijn huisdier ergens last van had of mogelijk ziek was geweest in de dagen ervoor. Terwijl in elke bijsluiter staat dat dierenartsen alleen een gezond dier mogen vaccineren. Dit geldt overigens ook voor je kinderen of voor jezelf.
Hoe ga ik hier zelf mee om?
Ons konijn moet binnenkort weer gevaccineerd worden tegen het dodelijke myxomatose en VHS-virus, maar ze is momenteel in de rui. Ik kies er bewust voor om even te wachten met vaccineren, omdat ik weet dat de rui veel energie van het lichaam vraagt en haar weerstand daardoor lager zal zijn.
Het liefst zou ik haar laten titeren voordat ik haar laat vaccineren,
maar helaas kan dit nog niet bij konijnen. Door het afnemen van een klein druppeltje bloed kan je dierenarts zien of je kat (of hond) nog beschermd is tegen een bepaalde ziekte. Zo weet je of je huisdier nog immuun is. Als er voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn, is het dus niet nodig om je huisdier te vaccineren. Een vaccinatie zal op dat moment niets doen en de bescherming zal niet toenemen. Het kan zelfs negatieve effecten hebben, zoals het activeren van ontstekingen en het verergeren van allergieën. Steeds meer dierenartsen bieden de mogelijkheid van een titerbepaling aan. Hier vind je een overzicht van de praktijken waar dit kan.
Als je je afvraagt waarom ik onze konijnen wel jaarlijks laat vaccineren,
is dat ook een lastige afweging voor mij. Ik ben me bewust van wat onnodig vaccineren met het lichaam kan doen. Toch kies ik ervoor omdat beide konijnenziektes een naar verloop hebben en vrijwel altijd dodelijk zijn. Ik heb al genoeg nare gevallen van dichtbij meegemaakt, dus kies ik ervoor om ze te laten vaccineren. Maar als titeren ooit mogelijk wordt, ben ik de eerste die dat doet.
Wist je trouwens dat je door middel van titeren ook de hoeveelheid tijdelijke (maternale) antilichamen bij je kitten kunt bepalen?
Dit zijn de antistoffen die je jonge kitten van haar moeder heeft gekregen. Zolang deze antilichamen nog aanwezig zijn, is de kans groot dat een vaccinatie niet aanslaat. Dit is ook precies de reden waarom er op jonge leeftijd meerdere vaccinaties achter elkaar worden gegeven, in de hoop dat één van deze vaccins zal aanslaan. Maar waarom zou je je kleine lieve schatje dit aandoen? Door te titeren krijg je een duidelijk beeld van hoe snel de antistoffen afnemen en wat dus het juiste moment is om te vaccineren.
Verder raad ik aan om niet meer dan één vaccinatie per keer te geven,
dus liever geen cocktails, zodat het lichaam de kans krijgt om te herstellen. Pas na ongeveer 2 maanden laat je de volgende enting zetten.
Na de vaccinatie kan je kat zich één of twee dagen niet lekker voelen.
Het lichaam is druk bezig. Zorg er dus voor dat je die dagen rustig aan doet en je kat de kans geeft om uit te rusten.
Wil je je kat extra ondersteunen na een vaccinatie?
Dan is het verstandig om het lichaam van je kat te ontdoen van overtollige afvalstoffen. Dit kan met behulp van een reinigingskuur. Wacht hiermee tot één week na de vaccinatie. Welke reinigingskuur het beste is, hoe lang je dit moet doen en of het verstandig is om andere organen nog extra te ondersteunen, hangt af van de algehele gezondheid van je kat. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op. Ik kijk graag met je mee.
Deze katten tips voortaan in je mailbox?
Meld je dan hieronder aan en ontvang ze direct in je mailbox.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!