Haar nagels vertellen: hier was ik en zo laat!

‘Hij krabt aan de bomen in onze tuin, waarom doet hij dat eigenlijk? We hebben ook een oude boomstronk in de tuin liggen, hieraan krabt Felix ook vaak en dat vind ik prima… maar die andere bomen vind ik eigenlijk wel jammer. Weet jij waarom hij hieraan krabt?’ vroeg een baasje mij gisteren tijdens een sessie. 

Waarom krabt een kat nu eigenlijk?

Krabben doet een kat vanuit haar instinct. Met haar nagels laat zij een boodschap achter voor andere ‘bezoekers’ maar zeker ook voor haarzelf. Hier ben ik geweest: zo en zo laat. Dit doet de kat door zichtbare krabsporen maar vooral ook met geuren. In haar klauwtjes zitten namelijk geurklieren. Een andere reden waarom een kat krabt, is om haar nagels te verzorgen. Je hebt vast wel eens een los ‘nagel’-omhulsel in je woonkamer gevonden. De oude hulsjes vallen eraf als zij krabt zodat haar nagels gezond en scherp blijven. De laatste reden waarom een kat krabt, is stress-ontlading bij nieuwe situaties of als er dingen in haar omgeving gebeuren die zij niet vertrouwt.

Je kan het haar niet afleren

Kan je een kat afleren dat ze in huis krabt? Nee, echt niet! Als je dit niet wilt dan had je maar geen kat in huis moeten nemen want krabben hoort nu eenmaal bij haar natuurlijke behoeften. Nu denk je misschien maar wat nu dan… want mijn dure bank gaat er zo wel aan. Gelukkig kun je haar gedrag wel sturen. 

Hoe voorkom je dat je kat aan je dure bank krabt?

Je kat zal haar nagels niet snel op dezelfde plek verzorgen als waar ze haar geur wil afzetten. Dat is fijn om te weten want hiermee kan je rekening houden in je huis. Mogelijk heb je een grote krabpaal staan. Die is ideaal om haar nagels te verzorgen, want dit doet een kat graag aan een verticaal oppervlak. Zeker als die krabpaal dicht bij haar favoriete slaapplekje staat. Geuren afzetten en spanning laten wegvloeien zal je haar op die plekken niet snel zien doen. Dit doet zij juist liever op plekken waar zij minder op haar gemak, is zoals op de looproutes door het huis. Daarom zijn eetkamerstoelen of banken vaak favoriete objecten om aan de krabben want hier loopt zij, net als jijzelf, regelmatig langs. Wil je niet dat je beestje haar nagels in je dure bank zet? Plaats daar dan een alternatief waaraan zij wel mag krabben. 

Laat haar buiten ook lekker haar gang gaan

In de tuin vinden eigenaren het vaak geen probleem dat hun kat krabt. Oppervlakkige beschadigingen aan de bast van een boom zijn in principe geen probleem. Mocht je net als de eigenaresse van Felix toch bang zijn dat de boompjes er teveel van te lijden hebben zet ze dan af met een stukje gaas. Maar let wel op dat ook dan je kat nog steeds de mogelijkheid heeft om haar territorium af te bakenen en spanning kwijt te raken! Want anders gaat zij later op de dag op zoek naar een alternatief en laat dan nu net midden in de nacht jouw dure bankstel een goede optie zijn. 

Heb jij nog andere tips om te voorkomen dat je kat aan de meubels krabt?

Haar nagels vertellen: hier was ik en zo laat - Kateigen