Het najaar begint te komen – tijd voor een nieuw jasje

Het is september. ’s Ochtends blijft het steeds langer donker en is het nog fris. Het liefst zou je nog even blijven liggen als de wekker gaat. Net als je kat die heerlijk in haar mandje ligt te slapen. De eerste bladeren vallen alweer van de bomen. De natuur is zich aan het voorbereiden op wat komen gaat: de koudste maanden van het jaar.

Is jouw kat ook zo aan het verharen?

De lagere temperaturen zijn ook het signaal voor het lichaam van jouw kat om zich voor te gaan bereiden op deze koude periode. Misschien vond je al wel de eerste plukken haar op het kleed in je woonkamer. Of zitten je kleren helemaal onder de haren nadat je haar geaaid hebt. Dan weet je ze is haar zomervacht aan het verliezen, ook wel herfstrui genoemd. 

Dan vind je vast ook wel eens een haarbal

Het is goed om in deze periode extra alert te zijn op haarballen. Want katten wassen zich zelf nogal vaak. En door al dat likken komen er veel haren in het spijsverteringskanaal. Bij een goede spijsvertering en als zij niet absurd veel haren binnen krijgt, hoeft dit geen probleem te zijn. De haren worden dan gewoon via de ontlasting afgevoerd. Maar tijdens een flinke ruiperiode kunnen de hoeveelheid haren in de maag te groot worden om via de “achterkant” afgevoerd te worden. Deze haren vormen dan een haarbal die er via de “voorkant” uit komt. 

Hoeveel haarballen per jaar zijn dan normaal?

Over het aantal keren dat je kat een haarbal mag opgeven lopen de meningen nogal uiteen maar recente onderzoeken zeggen dat kortharige katten hooguit 1-2 haarballen per jaar uitspugen en bij langharige katten kan dit in sommige gevallen 1x per maand zijn.

Zo weinig maar?

Spuugt je kat vaker dan 1x per maand dan klopt er iets niet. Mogelijk krijgt ze dan meer haren binnen dan haar lichaam kan verwerken. Belangrijk dus om te checken of dit tijdelijk is vanwege de rui of dat je kat zich overmatig likt. Als zij zich overdreven veel wast wil je weten wat hiervan de oorzaak is: vlooien, allergieën, stress of misschien heeft ze ergens pijn. Als je niet de indruk hebt dat zij zich overmatig schoon maakt maar toch vind je regelmatig haarballen in huis dan wordt het tijd dit verder te onderzoeken.

Dus als je kat regelmatig moet braken, ga dan op onderzoek uit!

Observeer haar de komende week eens regelmatig. Let op kleine veranderingen net zoals in de natuur. Is ze in de rui? Likt ze zichzelf heel veel en waarom dan? Of is er een andere oorzaak dat zij die haren niet “uitschijt”?

Vind je het lastig en wil je dat ik met je mee kijk? Boek dan een gratis sessie